|
Ostrza Avalon ForumWoW
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Hrb14 Guild Master

|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 01:31 Temat postu: Plan ratowania gildii ! |
|
|
Jak kazdy widzi gildia Ostrza przezywa obecnie duzy kryzys , sporo kluczowych osob odeszlo do innych gildii ( trop ku itemom) czy tez na inny serwer , wielu juz tez w ogole nie gra w wow'a. Jesli tak dalej bedzie to niestety ale , z guild ktora na serwerze jest juz od ponad 1,5 roku zostana tylko wspomnienia. Dlatego trzeba wziac sie mocno w garsc i sprobowac byc moze juz po raz kolejny (byc moze ostatni) odbudowac Ostrza , ale tym razem tak aby gildii nadac blysku i slawy , tak aby ludzie ktorzy odeszli (bo item>znajomi z ktorymi sie gra 1 year) zapragneli powrocic...OMG troche mnie ponioslo ;p
Ale do rzeczy...dzis zaproponowalem Kamelowi dwie osoby ktore wedlug mnie moglyby wniesc nowa jakosc do gildii , chodzi tu o osoby na stanowiska Vice Gm'a i Officera.Poki nie porozmawiam z nimi nie podam tu nickow.
Kolejna sprawa to szereg drastycznych zmian w gildii :
- Zmieniony system rekrutacju. Koniec z masowka , beda przyjmowani tylkko konkretni gracze z konkretnymi rolami tzn. zrobimy bilans klas i bedziemy przyjmowac ludzi po klasach jakich nam jest potrzeba. Ludzie beda przyjmowani na 7-dniowy okres probny po ktorym bedzie podejmowana decyzja czy sa przydatni czy tez nie.
-Wyczyszczenie gildii z ludzi nieaktywnych. 7 nieusprawiedliwionych (od tego jest teamat na forum Nieobscnosci zeby tam zglaszac swoje nieobecnosci ;p ) dni offline i kick z gildii. Po co nam ludzie ktorzy nic do gilii nie wnosza? to sie musi zmienic.
-Poki nie bedziemy mieli wystarczajacej lidzby osob do tego by raidowac gildiia mozna by zrobic "staly sklad" na raody , taka grupe ala grupa Margolii. Tak aby ludzie majacy 70 lvl sie nie nudzili , czekajac na czasy w ktorych bedizemy mogli ubic cos "wiekszego" gildiia (oby takie nastapily )
Powyzsze propozycje moga przywrocic gildii Ostrza wysoka pozycje , tyle ze kazda osoba bez wyjatku musi wlozyc troche wysilku i "wygenerowac" troche cierpliwosci. Dlatego za nim zaczniemy cos probowac , kazdy powinnien sobie odpowiedzic na pytanie - "czy mi sie chce ?" Jesli tak to dobrze , jesli nie to leave z gildii , bo po co siedziec w niej jesli sie nie chce pomoc w jej budowaniu...
Wiem ze nie bedzie to rzecz latwa , ale podobno rzeczy latwe mniej ciesza i sa dla ludzi mniej ambitnych ;p
pozdrawiam. _________________ Laintime Korean PVP Warrior
http://pl.youtube.com/watch?v=tb6yzXA7DhA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 01:31 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kameleon

|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 01:54 Temat postu: |
|
|
Dodatkowo mysle, ze mozna by wprowadzic obowiazkowe zalozenie konta na forum, ktos chce do nas dolaczyc zaklada konto i dopiero wtedy dajemy mu inv. Zmusi to w pewien sposob do kontaku z naszym forum. Osoby ktore sa obecnie w gildii mialy by obowiazek zalozenia konta na forum w ciagu 7 dni, najlepiej wpisujac na forum nick taki jak w grze ewentualnie generujac avatar.
7 dni mysle, ze to delikatna przesada:P moze 14? I co bedzie z osobami ktore zglosily nieobecnosc a nie logowaly sie przez 2miesiace?
Kolejna sprawa to co z osobami nastawionymi na pvp? One raczej nie maily by konkretnej roli w raidach (jedynie od czasu do czasu).
Nastepna sprawa, to ryzyko jakie niesie za soba zmian a systamu rekrutacji. Mozemy w ten sposob zaczac budowac gildie silna w pve, albo mozemy calkowicie stoczyc na dno. A dodatkowo robiac bilans klas nalezaloby pomyslec nad osobami bedacymi w rezerwie, czyli np majac 2 warkow tankow mimo wszystko przyjmowalibysmy kolejnych.
Zmiana systaemu rekrutacji wymuszalaby na nas zmiane sensu nadawanych rang, tzn, niektore rangi mialyby inne znaczenie, czyli musielbysmy opracowac nowy system rang w gildii, ale to juz chyba najmniejszy z naszych problemow.
Mysle, ze dobrym pomyslem byloby wprowdzenie obowiazkowego podania nr gg przez wladze gildii czyt gm, vice gm i oficerowie. Znacznie przyspieszyloby to komunikacje. I mozna by bylo sie informowac o nowych tematach na forum. Spis nr powstalby w osobnym temacie ktory bylby locked. Kazdy kto chcialby dopisac swoje gg, musialby napisac do modka:D lub admina forum:] im lepszy kontakt w gildii tym lepsze efekty i koordynacja dzialan:]
Team... Z kogo chcesz zrobic ten team?
Wszelkie propozycje co do zmain w gildii prosze tu wpisywac. Kazda sugestia zostanie rozpatrzona.
PS. Przydaloby mi sie jeszcze troche wladzy na forum. TO powykopywalbym starych nieaktywnych czlonkow:D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rafko
|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 07:15 Temat postu: |
|
|
przydaloby sie jeszcze informowac ludzi o instach na forum z wyprzedzeniem o tydzien zeby nie bylo tak ze zbieramy sie na kara i sa 4 osoby
jeszcze trzeba wszystkim w gildi powiedziec aby zarejesrowali sie na forum bo chyba nie wielka czesc to zrobila |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hrb14 Guild Master

|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 10:30 Temat postu: |
|
|
Kamel 7 dni to nie jest przesada . Mozna sie przeciez komunikowac poprzez forum , jak np ktos napisze w nieobecnoscicach ze nie bedzie go 2 tygodznie a okaze sie ze troche ten okres sie przeduzy to moze przeciez wbic i napisac jak sytuacja wyglada ;p
Nowy system rekrutacji to podstawa w budowaniu silnej gildii , nie mozna wiecznie przyjmowac kazdego jak leci , bo nie tedy droga . Ostatnio bylo 127 osob i jaki byl z nich pozytek dla gildii ? powiedzmy szczerze zaden. No i nie ma takiej opcji zeby sprowadzic gildie na dno takim sposobem rekrutacji.
Rangi to rzeczywiscie najmniejsze zmartwienie na chwile obecna ;p
mozna zrobic specjalny temat na forum w ktorym bylyby spisane wszystkie nr tel.
jak cos sosbie przypomne to napisze. _________________ Laintime Korean PVP Warrior
|
| Powrót do góry |
|
 |
papus

|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 11:10 Temat postu: |
|
|
Pomimo, że nie jestem dobrym graczem zaproponowano mi stanowisko VCGM'a, doceniam to
Napiszę krótko bo nie mam zbyt wiele czasu
-Zgadzam się w 100% z Hrb! 7 dni i wypad...
-Proponuję również podniesienie progu wstępu do gildii... 40lvl to można naprawdę szybko wbić ;] Wydaję mi się że lepiej przyjmować od 58 - wtedy to właśnie zaczynamy zabawę w OL, a to ciągnie za sobą nowe chęci do gry
-Jestem za przyjmowaniem ludzi "których potrzebujemy"... aktualnie brak nam tanków I właśnie ich powinniśmy przyjmować "aż do bólu" bo heal to zawsze się jakiś znajdzie ^_^"
-Zapas ludzi - jak najbardziej...
-Spis nr gg też dobra rzecz
-Jeszcze jedna propozycja - przejechać miotełką po forum, założyć takie tematy jak:
--Nieobecności (wiadomo ocb, ale każdy by pisał tan wg wzoru np. "Nie będzie mnie od X do X, bo XXX)
--Temat w którym będzie ładnie opisane jak ściągnąć i skonfigurować Group Calendar.
--Temat w którym nikt prócz organizatora raidu nie będzie się wypowiadał. Będą w nim aktualizowane na bieżąco składy do następnego wypadu.
--Ustawianie w GMotD info o następnym zaplanowanym raidzie.
--Ustalenie konkretnego dnia i godziny na raidy... przykładowo niedziela godz. 10... proponuję godziny poranne... wieczorem to się na imprezy chodzi
Nie zgadzam się z jedną rzeczą:
-Nr tel mogę podać GMowi, ale nie całej gildii xD
To może tyle, jeżeli coś jeszcze przyjdzie do głowy to napiszę :] Tymczasem proszę o wyrażanie swoich opinii... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kameleon

|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 11:22 Temat postu: |
|
|
Rafko, do ustalania raidow sluzy group calendar:P
Papus, jakbys nie zauwazyl to juz ktos troche posprzatal to forum czyt. ja:D nie mam na tyle wladzy, aby zaprowadzic calkowity porzadek na forum:P
Z tym tel to lekka przesada ja pisalem o nr gg:P
58 lvl do za pozno jezeli chodzi o rekrutacje. Jak ktos sie zzyje z gildia to predzej w niej zostanie. Wg mnie niech zostanie jak jest. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
papus

|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 20:44 Temat postu: |
|
|
No to proponuję podjąć już jakieś konkretne działania...
1 Ustalmy próg wejściowy do gildii
2 Kogo wywalamy?
3 Co z "zapotrzebowaniem na klasy?"
AD1. Moja propozycja 58lvl została oddalona, więc próbuję dalej 50... 40sty to jednak trochę za mało...
AD2. Jak Hrb powiedział - 7 dni = Out, ale proponuję to zrobić stopniowo: Najpierw wywalamy wszystkich nieobecnych dłużej niż 7 dni z wyjątkiem 70tek, a potem przeprowadzimy gruntowną selekcję pozostałych.
AD3. Po selekcji trzeba zrobić (mogę nawet ja) podsumowanie klas i ustalić których brakuje i a które trzeba rekrutować.
Jeżeli o czymś zapomniałem - piszcie... trzeba się streszczać z tym "renesansem gildyjnym" zanim stracimy większość ludzi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hrb14 Guild Master

|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 10:46 Temat postu: |
|
|
No i posypalo sie sporo dobrych propozycji (nareszcie)
1.Mysle ze oba progi rekrutacyjne (40 i 58 ) maja swoja zalete ... ale jesli chcemy budowac gildie w oparciu o zmieniony system rekrutowania (dobieranie ludzi do potrzeb gildii) to chyba raczej prog rekrutacyjny powinnien zostac podniesiony. Tak zeby nie trzeba bylo czekac na nich z 70 2 miesiace ;p
2.Mysle ze mozna wywalic wszystkich ktorzy maja +14 dni off , i dac info na guild message o tym ze od nastepnego tygodnia wyrzucamy wszystkie osoby z +7. Wyjatek tylko osoby z ranga Weteran , tych nie wyrzucamy
3. Najpierw trzeba zrobic czystke w gildii , zeby zobaczyc na czym stoimy , pozniej bedzie mozna przeprowadzic bilans klas . Ale wiadomo ze tankerow czy healerow bedziemy potrzebowac na 200%. _________________ Laintime Korean PVP Warrior
|
| Powrót do góry |
|
 |
papus

|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 17:06 Temat postu: |
|
|
To wszystko można zrobić już teraz, ale nie chcę działać na własną rękę... nie można przecież ciągle mówić "Trzeba zrobić to, to i tamto" tylko w końcu się do tego wziąć Widzę, że Kameleo żadko jest online, tyle że nie chcę robić nic bez jego zgody, bo wyjdzie na to iż uderzyła mi "władza" do głowy :] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kameleon

|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 01:04 Temat postu: |
|
|
Jak cos to wyrazam zgode na kick wszelkich graczy ktorzy maja off 14dni + z wyjatkiem:
-weteranow
-Obydwu postaci HIlona (Wildran)
-Oraz osob ktore zglaszaly nieobecnosc
Bilans klas mozesz zrobic bez mojej zgody:P przeciez to nic zlego:P zaczalem sie ostatnio tym zajmowac jednak ostatnio duzo osob odeszlo i praktycznie trzeba to robic od nowa. Proponuje, abys wpisywal w "note" kazdej osobie jakie ma profki i jaka bedzie spelniac role w raidzie (dps, heal, tank).
Loguje sie codziennie jednak o dziwnych porach dlatego mnie nie spotykasz:P
EDIT: kicknalem troche osob jezeli uwazacie, ze ktos jeszcze powinien wyleciec to go kick |
|
| Powrót do góry |
|
 |
papus

|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 08:23 Temat postu: |
|
|
Następny krok proponuję tak jak Hrb mówił:
| Hrb napisał: | | 2.Mysle ze mozna wywalic wszystkich ktorzy maja +14 dni off , i dac info na guild message o tym ze od nastepnego tygodnia wyrzucamy wszystkie osoby z +7. Wyjatek tylko osoby z ranga Weteran , tych nie wyrzucamy Wink |
Proponuję zacząć wyrzucać w środę, to chyba wystarczająca ilość czasu.
EDIT: Kameleo jeszcze jedna rzecz - dobrze by było gdybyś pozwolił mniejszym rangą zmieniać notki, a w GMotD kazało by im się wpisać jaką rolę odgrywają... ew. można każdego pytać po kolei Zrobimy jak uważasz ;] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kameleon

|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 12:21 Temat postu: |
|
|
| papus napisał: | Następny krok proponuję tak jak Hrb mówił:
| Hrb napisał: | | 2.Mysle ze mozna wywalic wszystkich ktorzy maja +14 dni off , i dac info na guild message o tym ze od nastepnego tygodnia wyrzucamy wszystkie osoby z +7. Wyjatek tylko osoby z ranga Weteran , tych nie wyrzucamy Wink |
Proponuję zacząć wyrzucać w środę, to chyba wystarczająca ilość czasu.
|
Wszyscy od oficera wzwyz moga ustawiac gmotd wiec jak cos to mozesz wpisac:] jednak proponuje dac tydzien czasu na to zeby wszyscy sie z tym zapoznali
| Cytat: |
EDIT: Kameleo jeszcze jedna rzecz - dobrze by było gdybyś pozwolił mniejszym rangą zmieniać notki, a w GMotD kazało by im się wpisać jaką rolę odgrywają... ew. można każdego pytać po kolei Zrobimy jak uważasz ;] |
Kiedys kazdy mogl sobie zmieniac notki jednak jakis idiota zaczal sie tym bawic i zmieniac innym notki, wiec teraz taka mozliwosc maja tylko osoby od oficera wzwyz. Jest to pewne utrudnienie ale co zrobic. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
papus

|
Wysłany: Pon Maj 04, 2009 13:09 Temat postu: |
|
|
Aktualnie wszystko wygląda w ten sposób:
9 8 4
15 7 9
10 3 17
W tym na poziomie 70tym:
3 2 3
9 2 6
4 0 4
@EDIT: Co robimy w końcu z rekrutacją? Nie można długo czekać (prawdą jest, że jeżeli stoisz to tak naprawdę się cofasz)
Trzeba zareklamować gildię...
@EDIT2:
Propozycja reklamy:
Aktualnie przechodzi ona okres renesansu - wprowadzamy radykalne zmiany, takie jak: bilans klas, wyczyszczenie szeregów z osób które są offline i rekrutacji świeżej krwi!
Szczególnie poszukujemy Tanków oraz Locków!
A więc:
Wymagania by dołączyć do gildii:
- Tank lub Lock
- Aktywność w grze
- Poziom XX
- Kultura osobista
- Zdolność wypowiadania się na chacie gildyjnym
- Rejestracja na naszym forum
- Posiadanie własnego zdania i zdolność do jego uzasadnienia
Z czasem jak gildia znów zacznie tętnić życiem stworzymy nasz stały skład na rajdy, a PvE stanie się naszym chlebem codziennym :]
Chęci dołączenia do gildii proszę składać na naszym forum w TYM temacie.
...And for the...
... ...
____________________________________________________________ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hrb14 Guild Master

|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 11:10 Temat postu: |
|
|
Papus masz racje nie mozna stac w miejscu , trzeba zaczac dzialac...Jak mozesz wrzuc takie sama reklame na forum avalonu, Tylko sie trzeba wkoncu zdecydowac na jakis prog rekrutacyjny , ja bym proponowal go podniesc , a dlaczego ? dlatego ze z gildii odchodzi coraz wiecej osob i nie mamy czasu czekac az ktos dobije z 40 lvl do 70 (ludzie nie maja w ogole cierpliwosci). Z drugiej jednak strony , czy jak podniesiemy prog na 58 , to czy bedziemy mieli naplyw nowych graczy...Najlepiej niech Kamel sie wypoowie i wtedy sie zdecyduje(tylko musi to byc szybko).
Powiem szczerze ze sytuacja w gildii jest trudna , duzo osob odeszlo , prawie wszyscy starzy gracze. Gildie praktycznie trzeba budowac od nowa , wiec tu kolejny moj apel : NIE MASZ CIERPLIWOSCI , NIE CHCESZ POMOC W BUDOWIE , WOLISZ ISC NA LATWIZNE - OPUSC GILDIE TERAZ , ALBO NIE OPUSZCZAJ JEJ NIGDY !! chcemy wiedziec na czym stoimy , a ciezko jest jak co dzien ktos odchodzi.
PS. WIem ze to tylko gra , ale smieszy mnie to w jakis sposob ludzie potrafia pozostawic znajomych z gildii , z ktorymi grali +- 1 rok dla glupich itemzow...Z gildii odeszlo tylu dobrych graczy , z ktorych smialo moznaby bylo stworzyc naprawde silna grupe raidowa ...ale co tam ludzie wola zamiast zrobic cos samemu , poczekac az inni to za niego zrobia.<---Takich ludzi w gildii nie chcemy !
PS 2. Papus dam ci moda na forum . _________________ Laintime Korean PVP Warrior
|
| Powrót do góry |
|
 |
papus

|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 12:20 Temat postu: |
|
|
A więc póki nieobecny jest GM, ja podejmę decyzję... ustalam (przynajmniej tymczasowo) próg lvlowy jako 50.
Reklamę wrzucam na forum avka. Jeszcze będę coś tworzył jak mi się przypomni... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 12:20 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |