Forum Ostrza Strona Główna Ostrza
Avalon ForumWoW

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Plan ratowania gildii !
Idź do strony 1, 2, 3 ... 113, 114, 115  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Ostrza Strona Główna -> Sprawy Gildii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hrb14
Guild Master

PostWysłany: Pią Maj 01, 2009 01:31    Temat postu: Plan ratowania gildii ! Odpowiedz z cytatem

Jak kazdy widzi gildia Ostrza przezywa obecnie duzy kryzys , sporo kluczowych osob odeszlo do innych gildii ( trop ku itemom) czy tez na inny serwer , wielu juz tez w ogole nie gra w wow'a. Jesli tak dalej bedzie to niestety ale , z guild ktora na serwerze jest juz od ponad 1,5 roku zostana tylko wspomnienia. Dlatego trzeba wziac sie mocno w garsc i sprobowac byc moze juz po raz kolejny (byc moze ostatni) odbudowac Ostrza , ale tym razem tak aby gildii nadac blysku i slawy , tak aby ludzie ktorzy odeszli (bo item>znajomi z ktorymi sie gra 1 year) zapragneli powrocic...OMG troche mnie ponioslo ;p

Ale do rzeczy...dzis zaproponowalem Kamelowi dwie osoby ktore wedlug mnie moglyby wniesc nowa jakosc do gildii , chodzi tu o osoby na stanowiska Vice Gm'a i Officera.Poki nie porozmawiam z nimi nie podam tu nickow.

Kolejna sprawa to szereg drastycznych zmian w gildii :

- Zmieniony system rekrutacju. Koniec z masowka , beda przyjmowani tylkko konkretni gracze z konkretnymi rolami tzn. zrobimy bilans klas i bedziemy przyjmowac ludzi po klasach jakich nam jest potrzeba. Ludzie beda przyjmowani na 7-dniowy okres probny po ktorym bedzie podejmowana decyzja czy sa przydatni czy tez nie.

-Wyczyszczenie gildii z ludzi nieaktywnych. 7 nieusprawiedliwionych (od tego jest teamat na forum Nieobscnosci zeby tam zglaszac swoje nieobecnosci ;p Very Happy) dni offline i kick z gildii. Po co nam ludzie ktorzy nic do gilii nie wnosza? to sie musi zmienic.

-Poki nie bedziemy mieli wystarczajacej lidzby osob do tego by raidowac gildiia mozna by zrobic "staly sklad" na raody , taka grupe ala grupa Margolii. Tak aby ludzie majacy 70 lvl sie nie nudzili , czekajac na czasy w ktorych bedizemy mogli ubic cos "wiekszego" gildiia (oby takie nastapily Very Happy )

Powyzsze propozycje moga przywrocic gildii Ostrza wysoka pozycje , tyle ze kazda osoba bez wyjatku musi wlozyc troche wysilku i "wygenerowac" troche cierpliwosci. Dlatego za nim zaczniemy cos probowac , kazdy powinnien sobie odpowiedzic na pytanie - "czy mi sie chce ?" Jesli tak to dobrze , jesli nie to leave z gildii , bo po co siedziec w niej jesli sie nie chce pomoc w jej budowaniu...

Wiem ze nie bedzie to rzecz latwa , ale podobno rzeczy latwe mniej ciesza i sa dla ludzi mniej ambitnych ;p

pozdrawiam.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Pią Maj 01, 2009 01:31    Temat postu:

Powrót do góry
Kameleon

PostWysłany: Pią Maj 01, 2009 01:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodatkowo mysle, ze mozna by wprowadzic obowiazkowe zalozenie konta na forum, ktos chce do nas dolaczyc zaklada konto i dopiero wtedy dajemy mu inv. Zmusi to w pewien sposob do kontaku z naszym forum. Osoby ktore sa obecnie w gildii mialy by obowiazek zalozenia konta na forum w ciagu 7 dni, najlepiej wpisujac na forum nick taki jak w grze ewentualnie generujac avatar.

7 dni mysle, ze to delikatna przesada:P moze 14?Razz I co bedzie z osobami ktore zglosily nieobecnosc a nie logowaly sie przez 2miesiace?

Kolejna sprawa to co z osobami nastawionymi na pvp? One raczej nie maily by konkretnej roli w raidach (jedynie od czasu do czasu).

Nastepna sprawa, to ryzyko jakie niesie za soba zmian a systamu rekrutacji. Mozemy w ten sposob zaczac budowac gildie silna w pve, albo mozemy calkowicie stoczyc na dno. A dodatkowo robiac bilans klas nalezaloby pomyslec nad osobami bedacymi w rezerwie, czyli np majac 2 warkow tankow mimo wszystko przyjmowalibysmy kolejnych.

Zmiana systaemu rekrutacji wymuszalaby na nas zmiane sensu nadawanych rang, tzn, niektore rangi mialyby inne znaczenie, czyli musielbysmy opracowac nowy system rang w gildii, ale to juz chyba najmniejszy z naszych problemow.

Mysle, ze dobrym pomyslem byloby wprowdzenie obowiazkowego podania nr gg przez wladze gildii czyt gm, vice gm i oficerowie. Znacznie przyspieszyloby to komunikacje. I mozna by bylo sie informowac o nowych tematach na forum. Spis nr powstalby w osobnym temacie ktory bylby locked. Kazdy kto chcialby dopisac swoje gg, musialby napisac do modka:D lub admina forum:] im lepszy kontakt w gildii tym lepsze efekty i koordynacja dzialan:]

Team... Z kogo chcesz zrobic ten team?Razz

Wszelkie propozycje co do zmain w gildii prosze tu wpisywac. Kazda sugestia zostanie rozpatrzona.

PS. Przydaloby mi sie jeszcze troche wladzy na forum. TO powykopywalbym starych nieaktywnych czlonkow:D
Powrót do góry
Rafko

PostWysłany: Pią Maj 01, 2009 07:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przydaloby sie jeszcze informowac ludzi o instach na forum z wyprzedzeniem o tydzien zeby nie bylo tak ze zbieramy sie na kara i sa 4 osoby

jeszcze trzeba wszystkim w gildi powiedziec aby zarejesrowali sie na forum bo chyba nie wielka czesc to zrobila
Powrót do góry
Hrb14
Guild Master

PostWysłany: Pią Maj 01, 2009 10:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kamel 7 dni to nie jest przesada . Mozna sie przeciez komunikowac poprzez forum , jak np ktos napisze w nieobecnoscicach ze nie bedzie go 2 tygodznie a okaze sie ze troche ten okres sie przeduzy to moze przeciez wbic i napisac jak sytuacja wyglada ;p

Nowy system rekrutacji to podstawa w budowaniu silnej gildii , nie mozna wiecznie przyjmowac kazdego jak leci , bo nie tedy droga . Ostatnio bylo 127 osob i jaki byl z nich pozytek dla gildii ? powiedzmy szczerze zaden. No i nie ma takiej opcji zeby sprowadzic gildie na dno takim sposobem rekrutacji.

Rangi to rzeczywiscie najmniejsze zmartwienie na chwile obecna ;p

mozna zrobic specjalny temat na forum w ktorym bylyby spisane wszystkie nr tel.

jak cos sosbie przypomne to napisze.
papus

PostWysłany: Pią Maj 01, 2009 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomimo, że nie jestem dobrym graczem zaproponowano mi stanowisko VCGM'a, doceniam to Smile

Napiszę krótko bo nie mam zbyt wiele czasu Razz
-Zgadzam się w 100% z Hrb! 7 dni i wypad...
-Proponuję również podniesienie progu wstępu do gildii... 40lvl to można naprawdę szybko wbić ;] Wydaję mi się że lepiej przyjmować od 58 - wtedy to właśnie zaczynamy zabawę w OL, a to ciągnie za sobą nowe chęci do gry Razz
-Jestem za przyjmowaniem ludzi "których potrzebujemy"... aktualnie brak nam tanków Razz I właśnie ich powinniśmy przyjmować "aż do bólu" bo heal to zawsze się jakiś znajdzie ^_^"
-Zapas ludzi - jak najbardziej...
-Spis nr gg też dobra rzecz
-Jeszcze jedna propozycja - przejechać miotełką po forum, założyć takie tematy jak:
--Nieobecności (wiadomo ocb, ale każdy by pisał tan wg wzoru np. "Nie będzie mnie od X do X, bo XXX)
--Temat w którym będzie ładnie opisane jak ściągnąć i skonfigurować Group Calendar.
--Temat w którym nikt prócz organizatora raidu nie będzie się wypowiadał. Będą w nim aktualizowane na bieżąco składy do następnego wypadu.
--Ustawianie w GMotD info o następnym zaplanowanym raidzie.
--Ustalenie konkretnego dnia i godziny na raidy... przykładowo niedziela godz. 10... proponuję godziny poranne... wieczorem to się na imprezy chodzi Razz

Nie zgadzam się z jedną rzeczą:
-Nr tel mogę podać GMowi, ale nie całej gildii xD

To może tyle, jeżeli coś jeszcze przyjdzie do głowy to napiszę :] Tymczasem proszę o wyrażanie swoich opinii...
Powrót do góry
Kameleon

PostWysłany: Pią Maj 01, 2009 11:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafko, do ustalania raidow sluzy group calendar:P

Papus, jakbys nie zauwazyl to juz ktos troche posprzatal to forum czyt. ja:DRazz nie mam na tyle wladzy, aby zaprowadzic calkowity porzadek na forum:P

Z tym tel to lekka przesada ja pisalem o nr gg:P

58 lvl do za pozno jezeli chodzi o rekrutacje. Jak ktos sie zzyje z gildia to predzej w niej zostanie. Wg mnie niech zostanie jak jest.
Powrót do góry
papus

PostWysłany: Pią Maj 01, 2009 20:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to proponuję podjąć już jakieś konkretne działania...

1 Ustalmy próg wejściowy do gildii
2 Kogo wywalamy?
3 Co z "zapotrzebowaniem na klasy?"

AD1. Moja propozycja 58lvl została oddalona, więc próbuję dalej Razz 50... 40sty to jednak trochę za mało...
AD2. Jak Hrb powiedział - 7 dni = Out, ale proponuję to zrobić stopniowo: Najpierw wywalamy wszystkich nieobecnych dłużej niż 7 dni z wyjątkiem 70tek, a potem przeprowadzimy gruntowną selekcję pozostałych.
AD3. Po selekcji trzeba zrobić (mogę nawet ja) podsumowanie klas i ustalić których brakuje i a które trzeba rekrutować.

Jeżeli o czymś zapomniałem - piszcie... trzeba się streszczać z tym "renesansem gildyjnym" zanim stracimy większość ludzi.
Powrót do góry
Hrb14
Guild Master

PostWysłany: Sob Maj 02, 2009 10:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i posypalo sie sporo dobrych propozycji (nareszcie) Wink

1.Mysle ze oba progi rekrutacyjne (40 i 58 ) maja swoja zalete ... ale jesli chcemy budowac gildie w oparciu o zmieniony system rekrutowania (dobieranie ludzi do potrzeb gildii) to chyba raczej prog rekrutacyjny powinnien zostac podniesiony. Tak zeby nie trzeba bylo czekac na nich z 70 2 miesiace ;p

2.Mysle ze mozna wywalic wszystkich ktorzy maja +14 dni off , i dac info na guild message o tym ze od nastepnego tygodnia wyrzucamy wszystkie osoby z +7. Wyjatek tylko osoby z ranga Weteran , tych nie wyrzucamy Wink

3. Najpierw trzeba zrobic czystke w gildii , zeby zobaczyc na czym stoimy , pozniej bedzie mozna przeprowadzic bilans klas . Ale wiadomo ze tankerow czy healerow bedziemy potrzebowac na 200%.
papus

PostWysłany: Sob Maj 02, 2009 17:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To wszystko można zrobić już teraz, ale nie chcę działać na własną rękę... nie można przecież ciągle mówić "Trzeba zrobić to, to i tamto" tylko w końcu się do tego wziąć Smile Widzę, że Kameleo żadko jest online, tyle że nie chcę robić nic bez jego zgody, bo wyjdzie na to iż uderzyła mi "władza" do głowy :]
Powrót do góry
Kameleon

PostWysłany: Nie Maj 03, 2009 01:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak cos to wyrazam zgode na kick wszelkich graczy ktorzy maja off 14dni + z wyjatkiem:
-weteranow
-Obydwu postaci HIlona (Wildran)
-Oraz osob ktore zglaszaly nieobecnosc

Bilans klas mozesz zrobic bez mojej zgody:P przeciez to nic zlego:P zaczalem sie ostatnio tym zajmowac jednak ostatnio duzo osob odeszlo i praktycznie trzeba to robic od nowa. Proponuje, abys wpisywal w "note" kazdej osobie jakie ma profki i jaka bedzie spelniac role w raidzie (dps, heal, tank).

Loguje sie codziennie jednak o dziwnych porach dlatego mnie nie spotykasz:P

EDIT: kicknalem troche osob jezeli uwazacie, ze ktos jeszcze powinien wyleciec to go kick
Powrót do góry
papus

PostWysłany: Nie Maj 03, 2009 08:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Następny krok proponuję tak jak Hrb mówił:
Hrb napisał:
2.Mysle ze mozna wywalic wszystkich ktorzy maja +14 dni off , i dac info na guild message o tym ze od nastepnego tygodnia wyrzucamy wszystkie osoby z +7. Wyjatek tylko osoby z ranga Weteran , tych nie wyrzucamy Wink

Proponuję zacząć wyrzucać w środę, to chyba wystarczająca ilość czasu.

EDIT: Kameleo jeszcze jedna rzecz - dobrze by było gdybyś pozwolił mniejszym rangą zmieniać notki, a w GMotD kazało by im się wpisać jaką rolę odgrywają... ew. można każdego pytać po kolei Razz Zrobimy jak uważasz ;]
Powrót do góry
Kameleon

PostWysłany: Nie Maj 03, 2009 12:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

papus napisał:
Następny krok proponuję tak jak Hrb mówił:
Hrb napisał:

Proponuję zacząć wyrzucać w środę, to chyba wystarczająca ilość czasu.

Wszyscy od oficera wzwyz moga ustawiac gmotd wiec jak cos to mozesz wpisac:] jednak proponuje dac tydzien czasu na to zeby wszyscy sie z tym zapoznali

Cytat:

EDIT: Kameleo jeszcze jedna rzecz - dobrze by było gdybyś pozwolił mniejszym rangą zmieniać notki, a w GMotD kazało by im się wpisać jaką rolę odgrywają... ew. można każdego pytać po kolei Razz Zrobimy jak uważasz ;]

Kiedys kazdy mogl sobie zmieniac notki jednak jakis idiota zaczal sie tym bawic i zmieniac innym notki, wiec teraz taka mozliwosc maja tylko osoby od oficera wzwyz. Jest to pewne utrudnienie ale co zrobic.
Powrót do góry
papus

PostWysłany: Pon Maj 04, 2009 13:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aktualnie wszystko wygląda w ten sposób:

984

1579

10317

W tym na poziomie 70tym:
323

926

404

@EDIT: Co robimy w końcu z rekrutacją? Nie można długo czekać (prawdą jest, że jeżeli stoisz to tak naprawdę się cofasz)
Trzeba zareklamować gildię...

@EDIT2:
Propozycja reklamy:

Tymtymturmtutym..... Reklama...

OSTRZA
Jest to gildia z długą historią sięgającą nawet czasy sprzed wipe.
Aktualnie przechodzi ona okres renesansu - wprowadzamy radykalne zmiany, takie jak: bilans klas, wyczyszczenie szeregów z osób które są offline i rekrutacji świeżej krwi!
Szczególnie poszukujemy Tanków oraz Locków!
A więc:Very Happy

Wymagania by dołączyć do gildii:
- Tank lub Lock
- Aktywność w grze
- Poziom XX
- Kultura osobista
- Zdolność wypowiadania się na chacie gildyjnym Razz
- Rejestracja na naszym forum
- Posiadanie własnego zdania i zdolność do jego uzasadnienia

Z czasem jak gildia znów zacznie tętnić życiem stworzymy nasz stały skład na rajdy, a PvE stanie się naszym chlebem codziennym :]

Chęci dołączenia do gildii proszę składać na naszym forum w TYM temacie.

...And for the...
......

Guild Master

PostWysłany: Wto Maj 05, 2009 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Papus masz racje nie mozna stac w miejscu , trzeba zaczac dzialac...Jak mozesz wrzuc takie sama reklame na forum avalonu, Tylko sie trzeba wkoncu zdecydowac na jakis prog rekrutacyjny , ja bym proponowal go podniesc , a dlaczego ? dlatego ze z gildii odchodzi coraz wiecej osob i nie mamy czasu czekac az ktos dobije z 40 lvl do 70 (ludzie nie maja w ogole cierpliwosci). Z drugiej jednak strony , czy jak podniesiemy prog na 58 , to czy bedziemy mieli naplyw nowych graczy...Najlepiej niech Kamel sie wypoowie i wtedy sie zdecyduje(tylko musi to byc szybko).

Powiem szczerze ze sytuacja w gildii jest trudna , duzo osob odeszlo , prawie wszyscy starzy gracze. Gildie praktycznie trzeba budowac od nowa , wiec tu kolejny moj apel : NIE MASZ CIERPLIWOSCI , NIE CHCESZ POMOC W BUDOWIE , WOLISZ ISC NA LATWIZNE - OPUSC GILDIE TERAZ , ALBO NIE OPUSZCZAJ JEJ NIGDY !! chcemy wiedziec na czym stoimy , a ciezko jest jak co dzien ktos odchodzi.

PS. WIem ze to tylko gra , ale smieszy mnie to w jakis sposob ludzie potrafia pozostawic znajomych z gildii , z ktorymi grali +- 1 rok dla glupich itemzow...Z gildii odeszlo tylu dobrych graczy , z ktorych smialo moznaby bylo stworzyc naprawde silna grupe raidowa ...ale co tam ludzie wola zamiast zrobic cos samemu , poczekac az inni to za niego zrobia.<---Takich ludzi w gildii nie chcemy !

PS 2. Papus dam ci moda na forum .
papus

PostWysłany: Wto Maj 05, 2009 12:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A więc póki nieobecny jest GM, ja podejmę decyzję... ustalam (przynajmniej tymczasowo) próg lvlowy jako 50.

Reklamę wrzucam na forum avka. Jeszcze będę coś tworzył jak mi się przypomni...
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Wto Maj 05, 2009 12:20    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Ostrza Strona Główna -> Sprawy Gildii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 113, 114, 115  Następny
Strona 1 z 115
Skocz do: